logo
Alba
Societas

Műsorunk

Az Egyesületnek nem képezi profilját a nagy közönség előtt, színpadon előadott műsor, mivel álláspontunk szerint úgy nem lehet érvényesíteni azokat a törekvéseket, melyek csapatunkat jellemzi. Sokkal inkább részesítjük előnyben az intimebb környezetben megtartott kis interaktív bemutatókat, ahol bemutatható az a sok kicsi, kevésbé látványos, de annál meghatározóbb tárgy, apróság, amik mentén ledönthetővé válnak a sztereotípiák és a közönség számára is testközelbe hozható a XIV. századi emberek élete.

Ezen megjelenések alkalmával, amennyiben a feltételek adottak, lehetőség van bizonyos eszközök ki- és felpróbálására, melyek tapasztalataink szerint a gyerek mellett a felnőtt látogatók számára legalább akkora, ha nem nagyobb élményt jelent. Programjainknak az esetek döntő többségében táborunk biztosítja a hátteret.

musor
Generic placeholder image
A tábor
A zsoldosok bár keresettek voltak, de a korszakban a megítélésük és népszerűségük nagyjából a pestisével volt egyenértékű. Az a városállam, amely felbérelt egy zsoldoscsapatot, a legritkább esetben engedte be őket a város falain belülre (különösen éjszaka). Emiatt egy jól felszerelt, közeli tábor elemi szükséglet volt, mivel megesett, hogy akár hónapokat is énytelenek voltak eltölteni egy helyen. Emiatt az Alba Societas nagy hangsúly fektet a saját táborára, mint természetes közegére, melynek kialakításakor a maximális korhűséget szem előtt tartva, a legnagyobb elérhető komfort mellett a praktikumra is törekszik.
Generic placeholder image
Fegyverzet bemutató
Mivel alapvetően az Egyesület egy katonai újrajátszással foglalkozó csapat, műsorunk szerves részét képezi a fegyverzet, illetve a különféle édőeszközök bemutatása. A fegyveres bemutatók alatt elsősorban nem a vívást értjük, tekintettel arra, hogy álláspontunk szerint egy korhű módon, jól előadott harci bemutató egyrészt nem látványos, másrészt a korabeli harci technikák jelentős részének szerves részét képezik az ellenfél életének kioltása, vagy abban maradandó károsodás okozása (ráadásul csak gyorsan működnek igazán jól).
Tekintettel a fentiekre vívásbemutatók szigorúan ismertető jelleggel, folyamatos narráció mellett, korszakos vívókódexek alapján begyakorolt koreográfiákkal kerülnek bemutatásra. Ezen felül a jellemző egyvertípusokkal hatásbemutató megtartására is van lehetőség, melynek keretén belül, különféle ún. próbavágásokkal demonstráljuk a XIV. századi fegyverek hatékonyságát.
Generic placeholder image
Viselet bemutató
Mivel a még zsoldosok életének is csak viszonylag kis részét tette ki a harc, és mivel nem állandóan vértben jártak, a fegyverzet bemutatóhoz hasonlóan viselet bemutató megtartására is van lehetőség.
Generic placeholder image
Gasztronómia
Az élet szerves részét képezi az élelem feldolgozása, és annak lfogyasztása. A finom ételek és italok mindig is fontosak voltak az emberek számára. Az azonban, hogy mi a finom, az koronként változik. Különösen érdekes lehet ez akkor, ha megismerjük azokat az eszközöket, módszereket és alapanyagokat, ahogyan és amiből ezek az ételek készültek. Ezért adott körülmények és megfelelő feltételek mellett lehetőség van a XIV. századra jellemző konyha eszközeinek és ételeinek bemutatására is.
Generic placeholder image
Élelemszerzés
Az élelem megszerzése szintén fontos, ha nem a legfontosabb részét képezte az emberek életének. Egy zsoldoscsapat életében gyakrabban nagyobb hangsúlyt kapott ez, mint maga a hadakozás. Különösen azokban az időszakokban, amikor éppen nem álltak senki szolgálatában és kénytelenek voltak maguk gondoskodni a saját élelmezésükről. Ezért ez évtől az Alba Societas profiljának szerves részét fogja képezni a XIV. század vadászati- és halászati eszközeinek bemutatása, és egyes módszerek demonstratív jellegű bemutatása. (Az ezekhez szükséges eszközök beszerzése folyamatban van.)
Generic placeholder image
Kézművesség
Egy hadi tábor életében a felszerelés pótlása, karbantartása igen nagy jelentőséggel bírt. Mivel túl azon, hogy a megfelelő állapotban lévő, jól karbantartott fegyverzet/vértezet akár az életet is jelenthette a zsoldos számára, a felszerelésének megléte és annak állapota alapján volt jogosult a zsold felvételére is, sőt a megfelelő minőségű felszerelése alapján fogadták fel egyáltalán egy-egy kompániába.
Az Alba Societas több tagja is aktívan foglalkozik a kor tárgyainak újraalkotásával, ezért e tevékenységük kiterjesztése és megjeleníthetősége céljából korhű eszközökkel felszerelt bőrműves és csiszárműhely kialakításán munkálkodik. E két műhely berkein belül bemutathatóvá válik a fegyverek és egyéb felszerelési tárgyak elkészítésének folyamata, de mivel ez egy hadi táborra kevésbé jellemző, ezért inkább azok karbantartásának bemutatása a cél.